Адвокат е сигнализирал Европейската комисия, прокуратурата и комисията в ЮНЕСКО във

...
</TD
>Адвокат е сигнализирал Европейската комисия, прокуратурата и комисията в ЮНЕСКО във
Коментари Харесай

Пловдивски адвокат: Брутален кич

Адвокат е алармирал Европейската комисия, прокуратурата и комисията в ЮНЕСКО във връзка с построената ограда на Небет тепе, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg .

" Преди няколко седмици, когато разбрах, че се построява ограда горе и че са налели бетон и че отстрани на " Циклопския градеж " има построени две бетонени трибуни, споделих, че ще алармирам прокуратура, тъй като считам, че се унищожават артефакти. "

По думите му на Небет тепе има четири исторически пласта - неолит, тракийски, гръцки и римски.

" Архитект Пейков, който прави първите разкопки на Небет тепе през 1975 година, споделя, че в действителност циклопски строеж, представляващ  " Крепостната стена ", е съвременник на Троя. Трябва да се опази и реставрира по избран метод, каквито са международните стандарти. По тази тематика ще сезирам прокуратурата, Европейската комисия и ЮНЕСКО. Всичко това се случва с европейски пари. Проектът по реституция и консервация на Небет тепе е 6 милиона, а 2 милиона са отделени за Източната врата. "

Адвокат Костов желае всички документи да му бъдат показани от НИНКН.

" НИНКН назначават инспекция, тъй като мислят, че има заплаха от заличаване на артефакти. Много от нещата не се случват, както са предписани от тях. Те желаят унищожаване на оградата, което желая и аз.  Дадено е наставление към Община Пловдив. "

Той добави, че предварителната инспекция е в период от 2 месеца, а сигналът е пуснат до Европейската комисия и ЮНЕСКО, с цел да има мониторинг на институциите. 

" Откриването, описването, проучването и самото консервиране и поддържане би трябвало да се направи от специалисти, а горе има строители, които леят едни бетони, вършат сцени и пейки. Това е кич. Не виждам археология. 

Част от плана за " Пловдив 2019 " съдържаше устойчивост, Небет тепе беше част от него. Предвиждаеше се, че артефактите ще ги превърнем в археологически обекти и ще ги използваме вярно за туристически трафик. Ние ще експлодираме с един жесток кич. Това е моята гражданска позиция. Моето детство и моята младост са минали там.

Това беше част от романтиката на Пловдив и всичко това стартира да изчезва. В Рим не можеш да видиш около артефакт  излят бетон, с цел да могат туристите да сядат. Това е цялостен парадокс. Римляните даже нямат това, което имаме ние - неолит, тракийско културно завещание, гръцки и чак тогава римски слой. "

В края на диалога той добави, че има наставление от НИНКН планът да бъде спрян.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР